Mungo klíčky si doma vypěstuje i začínající zájemce o klíčení semen
Proč zrovna mungo klíčky
Budou vám chutnat – naklíčená semínka se někteří lidé zdráhají konzumovat pro jejich zvláštní chuť, na níž nejsou zvyklí. Některá jsou příliš ostrá, jiná nahořklá, nebo mají nepřijatelný odér. Pravdou je, že pro strávníka zvyklého na vepřový bůček zapíjený pivem bude každý přechod na rostlinnou stravu obtížný, a také by se měl provádět postupně, po malých krůčcích, ale kdo již do jídelníčku zařazuje pravidelně luštěniny, tomu budou klíčky připadat chuťově spíše zajímavé. Platí to hlavně pro mungo klíčky, které jsou velmi šťavnaté, sladké a zároveň pikantní – dá se to stěží popsat, musíte je zkrátka ochutnat.
Jsou snadno dostupné – naklíčené mungo fazolky se prodávají již řadu let i v supermarketech, a navíc si je snadno vypěstujete i doma – a hlavně budou čerstvé a budete vědět, v jakých podmínkách vám vzešly. Můžete si vypomáhat i různými pomůckami, např. sklenicemi či miskami z atestovaného plexiskla – s nimi je práce jednoduchá a můžete k této činnosti opatrně směrovat i další členy rodiny, např. děti či seniory.
Zdravotní benefity – o těch se ví již po staletí, lidé dříve nebyli hloupí a dobře věděli, co jim prospívá. Klíčky vykazují obrovský obsah vitamínu C, provitamínu A, vitamínů B a E, enzymů, minerálů, je to zkrátka koncentrovaná zásobárna potřebných látek. Koncentrovaná znamená, že stačí jen malé množství denně, např. jedna polévková lžíce a máte na celý den vystaráno.
Pěstování je ideální pro začátečníky – začínáte s klíčením semínek a nevíte, která si pořídit, aby byl výsledek hmatatelným úspěchem, nikoli fiaskem? Pak zkuste cizrnu, fazolky mungo, fazole adzuki nebo hnědou nepůlenou čočku. Tyto druhy vzejdou relativně rychle a budete-li je pravidelně proplachovat, šance na tvorbu plísní je minimální. Můžete si vypomáhat i nakličovacími miskami či sklenicemi.