Vápník a jaké jsou jeho nejlepší zdroje
K čemu nám vápník slouží?
– Je to základní stavební kámen našich kostí a zubů, odpovídá za jejich tvrdost a pevnost.
– Kostra je hlavní zásobárna vápníku v těle.
– Vápník dál ovlivňuje činnost svalů, podílí se na vedení nervových vzruchů, uplatňuje se také -při srážení krve a regulaci srdečního rytmu.
Kolik bychom ho měli zkonzumovat?
– Doporučená denní dávka vápníku je 800- 1000 miligramů, u starších lidí a těhotných žen, se doporučuje 1200- 1500 miligramů
Jak se projevuje jeho nadbytek nebo naopak nedostatek?
– Nedostatek vápníku se projevuje nadměrnou kazivostí zubů, zvýšenou dráždivostí, křečemi ve svalech, nervovým napětím nebo nespavostí
– Nadbytek vápníku – není zase tak častý, ale může k němu dojít – při nadměrné konzumaci farmaceutických preparátů obsahujících vápník.
– Při nadbytku – se můžou objevit zažívací potíže (zácpa, zvracení, nechutenství), také bolesti hlavy, žízeň – a velice výjimečně i poruchy srdečního rytmu.
– Dlouhodobý zvýšený příjem vápníku – se může projevit např. vznikem ledvinových kamenů.
Jaké jsou zdroje vápníku
– Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko, mléčné výrobky – zejména zakysané
– Mezi další zdroje patří: mák, kapusta, špenát, brokolice, sardinky, lískové ořechy, zelený čaj, ovesné vločky, ryby, tofu – nebo třeba mandle.
– Platí to, že využitelnost vápníku z mléčných zdrojů – je vyšší – než z těch rostlinných.
– Pro správné využití vápníku – je důležitá přítomnost také dalších prvků, jako je třeba hořčík -nebo vitamín D, který napomáhá ukládání vápníku do kostí.
– Vstřebání vápníku – je sníženo konzumací alkoholu, kávou (při velkém množství) – nebo kouřením
? A jaké jsou jeho zajímavosti?
– Vápník také napomáhá odstranit přebytečné kila – a působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva.
Vápník je nejvíce zastoupený minerál v lidském organismu, tvoří okolo 1,5 % tělesné hmotnosti – a proto je pro naše tělo velice důležitý, tak rozhodně zvažte jeho konzumaci, ale zase to nepřehánějte!!